Misschien heb je het al gezien in het nieuws; In Zweden worden burgers door middel van een geel opvallend boekje op de hoogte gebracht wat ze kunnen doen in het geval van een crisissituatie.

In een tijd waarin ook cyberdreigingen steeds vaker voorkomen, is het cruciaal dat iedereen weet wat ze zelf kunnen doen in het geval van een hack. December is een maand waarop extra veel aanvallen worden gedaan, onder andere dankzij de feestdagen waarop veel medewerkers vrij zijn.

Juist daarom heeft VHDS in deze tijd het crisisboekje uitgebracht: “In geval van crisis of hack” met daarin verschillende stappen die je kunt uitvoeren op het moment dat je gehackt wordt. Uiteraard is dit stappenplan versimpeld en is de belangrijkste stap het contact opnemen met een partij die verder kan helpen.Â

Het logo van de Europese Unie
blank

Wat moet ik met de brochure doen?

Omdat de brochure een aantal belangrijke stappen bevat die je moet uitvoeren op het moment dat je gehackt denkt te worden, is het verstandig om het boekje (of de betreffende pagina) af te drukken en dichtbij te bewaren.

Is een hack ook te voorkomen?

Een garantie geven om niet gehackt te worden is nagenoeg onmogelijk, maar dat maakt goede beveiliging zeker niet minder essentieel. In de brochure staan een aantal punten benoemd die je zelf kunt uitvoeren zoals het nemen van sterke wachtwoorden of het gebruiken van multifactor authenticatie. Maar een goede aanvulling daarop zou een awareness training kunnen zijn, waarbij uw personeel op de hoogte gebracht wordt van de risico’s.

Als deze beveiliging zo belangrijk is, waarom is dit dan niet verplicht? Lees hierover in de blog: ‘Digitale airbag‘.

Benieuwd wat VHDS kan doen voor jouw organisatie?

VHDS kan gratis kijken naar de bestaande beveiliging en een vrijblijvend advies uitbrengen.
Neem gerust contact op en geniet ook van het rustgevende gevoel van goede bescherming.